Jak začít s rybařením

Rádi byste začali s rybařením, láká vás klid u vody a rybí úlovky, ale neradi byste měli problémy s úřady? V tom případě si společně projděme, co je všechno potřeba zařídit předtím, než poprvé nahodíte pruty.

Úřední doklady

Než se vydáte k vodě, musíte si nejprve zajistit oprávnění k rybaření. Na nejbližší místní organizaci Českého nebo Moravského rybářského svazu se přihlásíte na zkoušku pro získání prvního rybářského lístku. Otázky v testu se týkají legislativy o rybářství, rybářského řádu a poznávání ryb a dalších vodních organismů. Zkouška je bezplatná a po jejím splnění je potřeba navštívit pověřený obecní nebo městský úřad a nechat si vystavit rybářský lístek.
 Cena rybářského lístku je 100 Kč za rok, 200 Kč za tři roky, 500 Kč za deset let, nebo si lze od roku 2018 nechat vystavit lístek doživotní za 1000 Kč. Děti do 15 let platí polovinu. S rybářským lístkem se poté vrátíte zpět do místní organizace rybářského svazu, kde zaplatíte za zápis nového člena MO (okolo 1000 Kč) a roční členský příspěvek (cca 400 Kč).


Povolenku k lovu lze získat i bez zápisu do rybářské organizace, ale je asi pětkrát dražší.  Například celosvazová mimopstruhová roční pro členy vyjde 2550 Kč a pro nečleny 8550 Kč (ceny platné pro rok 2021). Kromě celosvazové můžete pořídit povolenku celorepublikovou nebo oblastní. Dvě základní skupiny, do kterých se dělí všechny povolenky, jsou pstruhové povolenky (zpravidla menší řeky s obsádkou pstruhů) a mimopstruhové (vše ostatní – nižší části řek, rybníky a přehradní nádrže).

Povinné vybavení

K vodě si kromě rybářského lístku a povolenky musíte vzít přehled docházky a úlovků, který jednou ročně odevzdáte na místní organizaci rybářského svazu. Povinnou výbavou pro každého rybáře jsou podběrák (pro vytahování úlovků), peán (na vyndávání háčků), vezírek (pro uchování živých ryb) a metr (lovné míry naleznete v rybářském řádu). Části povinného vybavení se můžou měnit podle krajů, což se dozvíte v soupisu revírů, kde najdete i informace o jiných omezeních, např. zakázané způsoby lovu, či jestli je povoleno chytat z loďky. Pokud pořádáte soutěž pro kamarády, můžete pořídit nějakou pěknou rybářskou trofej.

Soukromé revíry jako alternativa

Pokud si chcete rybaření jen vyzkoušet, nebo ještě nejste plně rozhodnuti, zda se vám chce podstupovat úřední kolotoč, můžete vyrazit do soukromého revíru, kde nepotřebujete papíry a vybavení si půjčíte, za komfort si však zaplatíte, od 500 až 1000 Kč za dvanáctihodinovou povolenku.
 Ale když se ve vás probudí rybářská vášeň, podstoupíte vše výše zmíněné mnohem raději.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *